Proiecte



Comunicatul CE (noiembrie 2012) "Regândirea educației: investiții în competențe pentru rezultate socio-economice mai bune" încurajează statele membre ale UE să se asigure că tinerii dezvoltă competențele și competențele necesare pe piața europeană a muncii, concentrându-se în special pe combaterea șomajului în rândul tinerilor și promovarea mobilitate educațională. Interesul tinerilor față de mobilitate este clar demonstrat de succesul programelor precum Erasmus pentru tineri antreprenori și Erasmus + KA1. În perioada 2014-2020, aproximativ patru milioane de persoane vor beneficia de programul Erasmus +, inclusiv aproximativ două milioane de elevi de învățământ superior și 650.000 de studenți VET . Mobilitatea este deja un fenomen stabilit în învățământul superior, dar în educația a doua șansă este un concept relativ nou, adică integrarea unui grup țintă vulnerabil în societate și pe piața forței de muncă.

Mobilitatea internațională reprezintă o provocare pentru adulții tineri dezavantajați, evidențiată prin rata lor scăzută de participare la mobilitatea internațională (mai puțin de 8%). Câteva studii arată că tinerii sunt cel mai probabil să se mute într-o altă țară, totuși o serie de obstacole împiedică mobilitatea pentru adulții tineri dezavantajați. Nevoile adulților tineri dezavantajați care nu sunt abordate au fost exprimate atât de membrii E2C-Europe, cât și de alți parteneri din cadrul consorțiului INCAS. 

Acțiunile și instrumentele existente se concentrează pe recunoașterea rezultatelor învățării profesionale (ECVET), necesită un anumit grad de angajare și autonomie (de exemplu, EVS, Corpul Solidarității Europene) sau sunt instrumente care nu pot fi transferate la un furnizor de educație. Materialele pe suport de hârtie înseamnă că progresul în timpul mobilității nu poate fi monitorizat până când beneficiarul se întoarce, adesea prea târziu pentru a rezolva problemele. Scopul mobilităților bazate pe muncă în educația a doua șansă este de a facilita un mic pas în progresul vieții și al muncii într-o altă țară care este specifică pentru tinerii adulți dezavantajați.

INCAS are două obiective principale:

• Oferirea de servicii care să îmbunătățească calitatea locului de muncă internațional
• Să solidifice și să extindă infrastructura durabilă în SCE cu elementele INCAS care sprijină calitatea
în plasamentul internațional (pregătire, implementare și evaluare / validări).

INCAS vizează triunghiul actorilor din plasamentele de muncă de a doua șansă, adică cei care învață, profesorii / formatorii și angajatorii și oferă resurse și instrumente care fac posibile plasamente de muncă internaționale de înaltă calitate. Scopul este de a selecta cele mai bune practici dintr-o varietate de resurse și acțiuni naționale, de a le îmbunătăți cu ajutorul contribuțiilor angajatorilor și de a pune aceste resurse la dispoziția tinerilor adulți dezavantajați într-o manieră mai angajată și practică, printr-o aplicație telefon mobil și online e-portofoliu, un sistem de monitorizare a calității și o bază de date a furnizorilor de plasament din Europa.

Profesorii/formatorii și mentorii bazați pe muncă vor înțelege mai bine nevoile de sprijin ale tinerilor defavorizați în pregătirea acestora pentru mobilitate și în sprijinul acestora în timpul mobilității.

Aceștia vor fi echipați cu instrumentele care satisfac nevoile grupului țintă și resursele care îi însoțesc, care vor sprijini implementarea unei mobilități de instruire axate pe cursanți.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu